Mi az a Bitcoin? 

2021.02.01

Bitcoin = Legrégebbi kriptovaluta. A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után.

A Bitcoinról, mint egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszközről egyre többet hallhatunk.


Hogyan műkörik a Bitcoin?

Friderikusz 2013.11.27.

Forrás: atv.hu  

Akik hisznek benne, azt mondják, a bitcoin a jövő pénze, amely máris megásta a pénzügyi rendszer és a bankvilág sírját. Mára a bitcoin körül ott tolonganak gyors meggazdagodásra vágyó fantaszták ugyanúgy, mint nagypénzű befektetők. Szenzációs találmány vagy szimpla blöff? A Friderikusz vendége Blummer Tamás biztosan nem tartja blöffnek, különben nem cserélte volna el évtizedes banki karrierjét egy, a bitcoinra épülő saját vállalkozásra.


2016.06.10. Bitcoin Lufi, vagy új pénz?

Forrás: RTL KLUB 

Ön hallotta már azt a szót, hogy bitcoin? Összetett angol szó, ebből a "bit" a számítástechnika alapmértékegysége, a coin szó magyarul érme. Nagyon nagy többségünk semmit nem tud róla. Pedig ez egy új pénz, ami fizikailag nem létezik, bankban vagy a párna alatt nem tartható, értéke mégis kifejezhető dollárban is, így forintban is - a bitcoin a digitális kor új fizetőeszköze.


Szakértői szempontok alapján is megismerheted a bitcoin technologiában rejlő lehetöségeket

Székely Tamás - DDoS-t vettem a vásárban bitpénzzel című előadásának célja, a BITCOIN mint fizetőeszköznek a bemutatása technikai, valamint biztonsági oldalról és az általa biztosított széleskörű lehetőségek egy részének áttekintése.


2014. dec. 3.

Bitcoin technológiailag biztonságos? Milyen kihatása lehet a világgazdaságra? Miért köthető olyan szorosan az illegális ügyletekhez? A következő beszélgetésen az érdeklődők ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak.

Forrás: Simonyi Károly SzakkollégiumHogy nevezzük a bitcoinok törtjeit?


* 1 BTC = 1 bitcoin

* 0,01 BTC = 1 cBTC = 1 centi-bitcoin (úgy is, mint bitcent)


* 0,001 BTC = 1 mBTC = 1 milli-bitcoin (úgy is, mint mbit (kiejtve: "embit") vagy millibit)


* 0,000 001 BTC = 1 μBTC = 1 mikro-bitcoin (úgy is, mint ubit vagy mikrobit)

* 0,000 000 01 BTC = 1 Satoshi (ejtsd: "szatosi")

A Bitcoin rendszerében alapvetően kétféle felhasználó van:

utaló/fogadó és bányász.

  • Utaló/fogadó az egyszerű felhasználó, aki csak ad és kap bitcoinokat, indít és fogad tranzakciókat.
  • Bányász az, aki a tranzakciók automatikus kezelésének feladatára, vagyis az egyes blokkok hitelesítésére fordítja a gépe számítókapacitását - tehát a blokkok hitelesítésének folyamatát nevezzük bányászatnak.

Hogyan lehet bitcoinhoz jutni?

1. Magánszemélytől.

2, Valuta váltóknál. 

3. Bitcoinra specializálódott tőzsdéken. 

4. Bányászat által, nagy kapacitású számítógépekkel. 

5. Szolgáltatások és áruk eladásával.

6. Olyan tevékenységek elvégzésével amiért cserébe bitcoinnal fizetnek.

Ezen lehetőségek valamelyikével megszerzett Bitcoinok biztonságosan tárolhatók, egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, felhő alapú szolgáltatóknál, vagy külső adathordózókon.

Mi kell ahhoz, hogy Bitcoint fogadhassunk, vagy küldhessünk?

Saját Bitcoin tárcára, Bitcoin Walletre

Bitcoin Wallet hogyan jön létre?

Saját bitcoin tárcánk létrehozásához senkitől nem kell engedélyt kérni. Ingyen létrehozhatjuk saját magunknak.

1. Bitcoin tárca (Wallet), egy erre a célra létrehott lokális kliens számitógépükön való futtatásával hozható létre.

Vannak akik a saját gépükre telepitve a MultiBit -et választják. Elérhető Windows, MacOS valamint Linux platformra is. Tud magyarul is, valamint telepítés után rögtön használható.

2. Online is létrehozhatjuk a Bitcoin tárcánkat akár egy-két perc alatt.

Egy jól használható online tárcát kínál a www.bitpanda.com

Bitcoinok küldéséhez és fogadásához csak a küldő, illetve a fogadó Bitcoin címe szükséges.

A Bitcoin több különböző titkosító technológiára épül. Amikor valamennyi bitcoint küldesz valakinek, egy üzenetet (tranzakciót) hozol létre, melyben a fogadó fél nyilvános kulcsához kapcsolod az általad meghatározott bitcoin-mennyiséget, és amit a saját titkos kulcsoddal írsz alá.

Ezt a - saját aláírásoddal hitelesített - tranzakciót "küldöd szét a hálózatban", mindenkit értesítve így arról, hogy az új kulcs tulajdonosára ruháztad át a szóban forgó bitcoinokat.

Mindenki rendelkezik egy példánnyal a tranzakciók folyamatosan frissülő, teljes történetéből, így bárki bármikor ellenőrizheti bármely tetszés szerinti bitcoinok pillanatnyi hovatartozását.

Bitcoin rendszerében alapállásban nincsenek tranzakciós díjak, tehát az utalás ingyenes lehet.

Van azonban lehetőség arra, hogy az ember önkéntes alapon felajánljon valamennyi bitcoint tranzakciós díj gyanánt. Ezt az összeget az a bányász kapja meg, akinek a gépe sikeresen hitelesíti a kérdéses tranzakciót tartalmazó blokkot.

Címek és titkos kulcsok

Minden egyes látható Bitcoin-címhez tartozik egy titkos kulcsként ismert szám.

Ezt a titkos kulcsot a Bitcoin-kliens jellemzően a tárcafájlban tárolja.

A titkos kulcsnak speciális funkciója van: ez biztosítja - matematikai úton - a bitcoinjaid feletti rendelkezési jogodat. Csak ennek a felhasználásával lehet újabb, a Bitcoin-hálózat számára elfogadható és kezelhető tranzakciókat indítani, és helyesen elküldeni a kívánt összegeket a kívánt címekre.

Ha egy cím titkos kulcsa elveszik (például ha a felhasználó nem készít biztonsági másolatot a tárcafájljáról, és egyszercsak beüt egy merevlemezhiba, ami használhatatlanná teszi a fájlt), akkor az ahhoz a címhez kapcsolt bitcoinok is végleg elvesznek.

Miből áll egy cím?

A legtöbb Bitcoin-cím 33 karakterből áll. Ezek véletlenszerű számok, valamint kis- és nagybetűk. Kivételt képez a nagy "O", a nagy "I", a kis "l" és a "0″ szám; ezek ugyanis a vizuális tévesztések és összekeverések elkerülése végett soha nem fordulnak elő egyetlen címben sem.

Általános szabály továbbá, hogy minden Bitcoin-cím az "1″-es számmal kezdődik annak érdekében, hogy első pillantásra is felismerhetőek és más véletlen, a Bitcoin-címekhez esetleg hasonlító karaktersorozatoktól is könnyen megkülönböztethetőek legyenek (így például a titkos kulcsoktól, amelyek az "5″-ös számmal kezdődnek, vagy épp a Bitcoin teszthálózatának érméitől, amelyek "m" vagy "n" betűkkel kezdődnek, vagy épp más, a Bitcoin forráskódjából derivált kriptopénz-rendszerek a Bitcoinnal nem kompatibilis érméitől).

Egyes Bitcoin-címek 33 karakternél rövidebbek is lehetnek. A Bitcoin-címek egy jelentős hányada mindössze 32 karakterből áll, és ezek is teljesen érvényesek. Mindegyik Bitcoin-cím egy számot jelöl, lényegében afféle számlaszámokat. Ezek a rövidebb címek azért érvényesek szintén, mert egyszerűen csak olyan számokat jelölnek, amelyek nullákkal kezdődnek - a nullák elhagyásával pedig a belőlük kódolt cím is rövidebb lesz.

Forrás: Bitcoin.hu

Nem riasztott el a Bitcoin technológiája?

Hajlandó vagy Te is digitális valutát fizetőeszközként használni?

IGEN?

Akkor dolgozz velünk!

Ha segíthetek elindulni, akkor kattints ide >>